Ateljé Johanna Forsberg

Porträtt JohannaSvensk designer och konstnär med ett öga för innovation.

I kontrasten mellan ömhet och styrka, varsamma händer och grovt nät formar jag, för hand, hårt nät till exklusiva konstverk. Varje skulptur blir unik. Av detta nät gör jag torsos, ljuslyktor, lampor, fåglar och mycket mer.

Mitt namn är Johanna Forsberg och jag bor på Grundsundavallen, Husum där jag även har min studio. Jag började göra en skulptur för en vän, nu är mina kunder över hela världen. Jag gjorde min första skulptur  2001, sjutton år gammal. Några år efter det startade jag mitt företag Ateljé Johanna Forsberg och sedan dess har jag jobbat heltid som konstnär. Inspiration hittar jag främst hos människor jag möter, frihetskämpar som har en inre styrka. En glöd som visar på både styrka och känslighet. Hård, oformligt nät som jag formar till mjuka böjningar och veck, är det perfekta materialet för att belysa precis det.

Det återkommande motivet har varit människokroppen, men genom åren har det även funnits inslag av fåglar, rådjur, träd för att nämna några. Ofta jobbar jag med det rena nätets hårda och tydliga karaktär för att skapa kontraster, men på senare tid har jag även jobbat med färg, spackel och bladguld för att förstärka intrycket.

Hur går det till?

Jag klipper till önskad storlek av det järnnätet jag valt att jobba med. Koppar, galvaniserat och obehandlat järnnät är några av de vanligaste sorterna. Många frågar om jag tryckt nätet mot mig själv eller mot en form, men nätet är alldeles för hårt och oböjligt i sin karaktär.  Det har en naturlig stadga i sig  så det fungerar bara att successivt trycka, töja och böja ut den önskade resultatet. Därför är alla mina skulpturer är unika. Ingen kan göras exakt likadan som den andra.

Frågor som inte fick svar? Prova här

Grattis Johanna! Se till att du har gjort fin fina träd och små djur sedan förra gången. Kul och snyggt! Din din torso liknande skapelse står på paradplats i mitt vardagsrum. Bara så du vet. Kommer gärna förbi och säger hej i studion igen när jag är uppe i norr.
Stor kram från Frida i Göteborg
Frida Ramstedt, Trendenser

Utställningar

2015 Olofsfors bruk, Nordmaling
2014 “Get entangled by art” Pop Up gallery, Stockholm
2014 “En Dag För Livet”, Svenska Kyrkan, Manhattan, New York
2013 “Tillit” Roddarhuset, Vaxholm, Stockholm
2012 Roddarhuset, Vaxholm, Stockholm
2011 Roddarhuset, Vaxholm, Stockholm
2010 Roddarhuset, Vaxholm, Stockholm
2009 Profil Hotels, Umeå
2008 Roddarhuset, Vaxholm, Stockholm
2007 Siemens Financial Services, Umeå
2007 Roddarhuset, Vaxholm, Stockholm
2006 ”Norrsken”, Umeå höstljus, Umeå
2006 ”Upplyft”, Magasin 8, Sundsvall
2006 ”Hermansons 5 stolar”, Hermansons Möbler, Umeå
2006 Galleri EOS, Gamla stan, Stockholm
2005 Optique, Umeå
2005 ”Ur askan i elden”, Bodens konstgille, Boden
2005 Grubbes bibliotek, Umeå
2004 Bodlängan, Olofsfors bruk, Nordmaling

BESÖK MIG!

Min ateljé är belägen i mitt hem på Grundsundavallen, Västernorrland. Där har du som kund möjlighet att ta del av det senaste och se mig jobba. Har du inte möjlighet att ta dig dit? Då kan vi skypa! Tveka inte att kontakta mig så ordnar vi ett möte!

Ateljé Johanna Forsberg
Grundsundavallen 103, 896 91 Husum
Tel.: 070 640 38 03
Mail: art@johannaforsberg.se

KREATIV WORKSHOP

Behöver dina vänner, din personal eller kunder en kreativ paus? Boka en kväll i min ateljé! Jag arrangerar workshops för både företag och för privata grupper. Jag delar min berättelse om hur jag startade och hur jag jobbar idag sedan får du prova på olika järnnät, forma något till dig sjäv, fika och skratta tillsammans med ditt gäng. Min förhoppning är att du åker från min studio laddad med energi och kreativitet. Hoppas vi ses!

Mer info? Klicka här